Farsça Dili İle İlgili Bilgi ve Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü

Farsça Nedir Kısaca Farsça Hakkında Ansiklopedik Bilgiler özet ve kısa olarak burada.

İran , Afganistan , Tacikistan , Özbekistan ve Basra Körfezi ülkelerinde konuşulan Hint – Avrupa lisan ailesine mensup dildir . Hint – Avrupa lisan serisinin bir kolu kalan Hint – İran dillerinin İran öbeğine bağlıdır . Antik Pers vatandaşının konuştuğu dilden türemiştir .
Farsça ve lehçeleri İran , Afganistan ve Tacikistan’da resmî lisan statüsündedir . CIA World Factbook’a yönelik İran , Afghanistan , Tacikistan ve Özbekistan’da tahmini 100 milyon şahsın anadili Farsça’dır . 2006 yılında UNESCO’ya Farsçayı da ” Uluslararası Ana Lisan ” statüsündeki dillerden biri olarak seçmesi önerildi .


Farsça yüzyıllar öncesinde Ortada Asya , Güney Asya ve Ortadoğu’da prestijli bir kültür dili olmuştur ve komşu ülkelerin dillerini , öncelikle de Ortada Asya , Kafkasya ve Anadolu’daki Türk dilleri’ni etkilemiştir . Arapça ve Mezopotamya dilleri üzerindeki etkisi ise ek olarak yetersizdir .
Farsça , İslam Dünyası’nın 2. kültür dilidir . İslam klasiklerinin ( öncelikle tasavvufla ilgilenen olanları ) bu dilde yazılmıştır . Şiirsel ve melodik bir dildir . Güney Asya’da kültür ve edebiyat dili olarak kabul edilmişti. Moğol İmparatorluğu zamanında ise resmî lisan oldu . Farsça’nın bölgedeki tarihsel etkilerinin kanıtı Hindustani , Keşmirce , Punjabi , Sindhi , Gujarati , Bengali ve üstelik Telugu dilleri üzerindeki süregelen etkisinden ve bu alanda İran edebiyatının hâlâ sevilmesinden anlaşılabilir . Öncelikle Urdu Farsça’nın Arapça , Türkçe ve Güney Asya’nın bölgesel dillerinin kombinasyonudur , Hindistan Moğol İmparatorluğu’nun müslüman bölgelerinde yoğun bir biçimde kullanılmıştır .

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünü Tercih Edenlerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Sözlü ve yazılı iletişim becerisi olan, sabırlı ve gelişime açık, dil öğrenmeye yatkın, İran kültürüne ilgili, üstün bir akademik yeteneğe ve belleğe sahip kişiler olmaları gerekmektedir.

Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?

Farsça dil bilgisi, farsça konuşma, islamiyet öncesi ve sonrası iran kültür ve edebiyat tarihi, metin şerhi, karşılaştırmalı edebiyat, aruz, çağdaş iran nesri, çağdaş iran şiiri, Türkçeden Farsçaya çeviri, Frasçadan Türkçeye çeviri, modern iran edebiyatı ve basın dili dersleri görülmektedir.

Fars Dili ve Edebiyatı Mezunlarının Kariyer İmkanı ve Çalışma Alanları Nerelerdir?

Fars dili ve edebiyatından mezunlara FİLOLOG ünvanı verilir. Filolog mezunları genelde mütercim-tercüman, turist rehberi ve dış ticaret uzmanı olarak çalışmaktadırlar. Dış işleri bakanlığı, Kültür ve turizm bakanlığı, TRT, Emniyet genel müdürlüğü, arşivler, kütüphaneler, İran büyükelçiliği ve çeşitli üniversitelerde çalışma alanlarına sahiptirler. Ayrıca Fars dili ve edebiyatının yanı sıra farsçanın önemli bir kaynak dil olduğu için Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih gibi alanlarda lisansüstü öğrenime yönelebilirler.

Konular